Magyar Művészetterápiás Társaság

Rólunk

A Magyar Művészetterápiás Társaság módosított alapszabálya letölthető

 

 

 

 

 

BEMUTATKOZÁS

A Magyar Művészetterápiás Társaság (MMT) 2009 májusában alakult azzal a céllal, hogy összefogja  a művészetterapeutákat és azon szakembereket (orvosokat, pszichológusokat, pedagógusokat, szociális munkásokat, művészeket), valamint  civileket, akik hisznek a művészet gyógyító, egészségmegőrző, személyiségépítő, társadalmi összefogást és megértést elősegítő szerepében. A Társaságnak mára körülbelül 100 tagja és négy szekciója van: Képzőművészet-terápia, Zeneterápia, Biblioterápia és Táncterápia.

 Egyik célunk a művészetterápia mint önálló szakma egyre szélesebb körű elfogadtatása, tagjaink szakmai érdekképviselete. Szakmai protokollok kidolgozását kezdtük meg tagozatonként, melyek olvashatók honlapunkon. 2014-ben sikeresen megszerveztük a IV. Áramlásban Országos Művészetterápiás Konferenciát. Facebook oldalunkon naponta számos új szakmai bejegyzés, programajánló jelenik meg; és nő a kedvelők-követők száma (Jelenleg: 2250 fő). Rendszeresen művészetterapeutákat ajánlunk, mert számos megkeresést kapunk az ország minden részéből, hogy valamilyen problémával küzdő gyermek vagy felnőtt mellé szakemberre van szükség. 2017-ben a MAGYIPETT  Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátria és Társszakmák Társasága 41. Kongresszusán mutatkoztunk be Pécsett.

Számos művészetterápiás, alkotó tevékenységre épülő csoportfoglalkozást valósítottunk meg  – különböző korosztályok részére: a kisgyermekektől a serdülőkig, szülőkkel vagy pedagógusokkal együttműködve, iskolában vagy iskolán kívül.

Nyolc évig tartottunk kisiskolások részére integrált művészetterápiás csoportfoglalkozásokat vidéki iskolákban, gyermekotthonokban a MOL Gyermekgyógyító Program  keretében. A négy tagozat együttműködésének eredményeképp színes, játékos, élményszerű, irodalmi, képzőművészeti, zenei és mozgás-elemeket ötvöző programot hoztunk létre és csiszoljuk-tökéletesítjük folyamatosan. A cél a képességfejlesztés mellett az énkép, az érzelemkifejezés és a szociális készségek fejlesztése.   Eredményeinkkel  2016-ban bemutatkozhattunk a működésének 10. évfordulóját ünneplő Új Európa Alapítvány Tehetségfesztiválján. A Tiszta Formák Alapítvány támogatásával rövid élményterápiás serdülőprogramokat valósítottunk meg 2014-ben és 2015-ben. 

Székhelyünkön, Pécsett a Zsolnay Negyedben több alkalommal kaptunk helyet Pillanat Műhely néven a Negyed "művészeti gyerekbázisában", amely a családok számára biztosított tartalmas hétvégi elfoglaltságot, és népszerűsítette a művészetterápiát a társadalom körében.

A művészetterápia szakma összefogása tekintetében nagy előrelépés volt  2014-ben a NEA által támogatott  a IV. Áramlásban Trauma és Gyógyítás Országos Művészetterápiás Konferencia megrendezése, és sikeres lebonyolítása az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.  A konferencia elősegítette a szakmaközi kapcsolatok fejlődését, és a tudásbázis gyarapítását. Itt még szélesebb körben tapasztaltuk meg, hogy mekkora erő rejlik abban, hogy a különböző művészetterápiás eszközöket alkalmazó körök, intézmények, kezdeményezések megosztják tapasztalataikat, nehézségeiket és örömeiket, és bemutatják módszereiket az egyes élményműhelyeken.

 2017 májusában pedig a Magyar Gyermek- és Ifjúságpszichiátria és Társszakmák Társasága 41. Kongresszusán Pécsett mutatkozott be Társaságunk, kiszélesítve szakmai kapcsolatait.

Nagy büszkeségünkre szolgál nemzetközi kapcsolataink alakulása.

Együttműködünk  egy nemzetközi szervezettel a NEAT-tel (Network for European Art Therapy). A társaság vezetősége 2015-ben Dániában és Pozsonyban, 2016-ban Görögországban, 2017-ben Luxemburgban  adott elő nemzetközi konferenciákon. 2016 tavaszán pedig  - a többek között Londonban és Egyesült Államokban iskolázott - Paola Luzzáto olasz művészetterapeuta mutatta be tagjainknak egy élményműhely keretében saját, ún. rövidterápiás módszerét.

Az együttműködés eredményeképp 2018-ben egy Belgiumban bejegyzett nemzetközi szakmai társaság tagjai lettünk, és igyekeztünkmég több külföldi szakembert hazánkba csábítani.

Így 2019-ben  a 10 éves fennállásunk alkalmából szervezett konferencia-sorozaton 4 külföldi és több magyar szakember mutatta be munkásságát, tartott élvezetes workshopot és előadást.

A programok még olvashatók a honlapunkon.

   A Társaság egyik fő törekvése a tapasztalatcsere, a párbeszéd a szakemberek és lelkes önkéntesek körében. Úgy véljük, hogy  ezáltal tudjuk magasabb színvonalon megvalósítani a szakmai tevékenységet, és nem utolsó sorban segít a művészetterapeutáknak is élményeik feldolgozásában, a konfliktusok feloldásában, kezelésében.  Ezt a folyamatot szeretnénk folytatni, elmélyíteni még több és több konferencia, belső képzés, találkozás, műhelymunka révén.

 

© 2015 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode